Beri Saya Waktu 5 Menit,Untuk Memperkenalkan Anda Kelebihan Produk Frozen Food
Beri Saya Waktu 5 Menit,Untuk Memperkenalkan Anda Kelebihan Produk Frozen Food
Hey Dude,! Pada artikel sebelum ini saya telah menulis satu thread tentang peluang usaha yang bagus yang kini semakin ramai diceburi masyarakat bandar dan luar bandar yaitu perniagaan makanan sejuk beku atau yang lebih popular disebut Frozen FoodAnda boleh baca dahulu artikel tersebut disini;
Perniagaan Frozen Food Boleh Membantu Anda Menjadi Hidup Senang.
Mengapa produk frozen food semakin laris dipasaran?Apakah para wanita yang sudah berkeluarga atau masih bujangan kini semakin malas ke dapur untuk mengadun bahan-bahan masakan menjadi hidangan makanan keluarga?
Anda boleh jawab sendiri..! Ataupun ianya hanya sebuah keniscayaan realiti kehidupan insan-insan moden yang sibuk bekerja dan senantiasa dikejar waktu untuk urusan duniawi yang tak pernah habis.Yah,mungkin saja!
Namun tidaklah sebegitu runyam atau kalut keadaannya.Makanan frozen food ini adalah realiti kehidupan moden yang berkesinambungan dengan ilmu pengetahuan tentang kuliner yang diproses untuk jadi mudah digunakan dan memberi manfaat bagi keluarga yang bekerja ataupun suri rumah yang mempunyai keluarga yang ramai yang senantiasa akan dikunjungi keluarga,anak-anak menantu serta rakan karib.
Frozen Food yang kini menjadi pilihan utama masyarakat ,kerana senang disimpan lama dan mudah disediakan untuk mengidangkannya frozen food ini hanya di perlukan beberapa menit saja untuk penyajiannya, cukup di goreng atau di hangatkan maka siaplah untuk disajikan kepada keluarga ataupun tetamu yang kebetulan berkunjung.
Oleh sebab itulah makanan beku ini sering menjadi pilihan, bahkan untuk anak-anak, ibu rumah tangga yang sehari-harinya harus bekerja sangat terbantu dengan adanya jenis makanan ini untuk hidangan para putra putri kesayangannya.
Apa Yang Dimaksud Pembekuan Makanan?
Pembekuan makanan adalah proses mengawetkan produk makanan dengan cara mengubah hampir seluruh kandungan air dalam produk menjadi ais. Keadaan beku menyebabkan aktiviti mikrobiologi dan enzim terhambat sehingga daya simpan produk menjadi panjang.Sejarah Frozen Food [1]Industri food frozen sendiri mulai dikenal berkat penemuan Clarence Birdeye. Awalnya Clarence terinspirasi oleh suku Indian Inuit yang selalu berhasil melakukan proses pembekuan ikan.
Setelah lama mempelajarinya, akhirnya Clarence berhasil meniru proses pembekuan tersebut. Ia pun mencobanya dengan makanan lain, seperti daging, ayam, dan tentunya ikan.
Penemuan Clarence disambut luar biasa oleh masyarakat Amerika. Sebab, berkat penemuannya mereka tidak perlu susah-susah lagi memasak. Selain itu, penemuan Clarence selangkah lebih maju dibandingkan pembekuan tradisional yang sudah ada waktu itu. Sebab, pembekuan yang dilakukan Clarence hanya sedikit menghasilkan lapisan ais.
Sadar penemuannya dapat sambutan positif, Clarence langsung berusaha membuat petualangan kulinernya itu jadi Hak Patent. Setelah mendapatkan hak paten, ia kemudian menjualnya kepada perusahaan makanan General Food Corporation.
Atas prestasinya ini, Clarence dianugerahi Babcock Hart Award pada 1949 oleh Institute of Food Technologies. Pada tahun 2003, namanya diabadikan pada Food Engineering Hall of Fame.
Kelebihan Produk Frozen
1.Frozen Food (Makanan sejuk beku) prosesnya tidak memerlukan bahan pengawet yang biasa digunakan pada produk makanan segera (makanan siap sajai)
2.Jika proses pembuatannya secara kaedah yang betul akan mengekalkan kesegaran produk baik rasa dan bentuknya.
3.Frozen food perlu cara penyejukan yang betul agar produk makanan tesebut boleh dinikmati dan terjaga qualitinya sepanjanh tahun tanpa mengira musim.
4.Sistem penyejukan frozen food bisa mengurangkan resiko penyakit misalnya keracunan makan yang selalu berlaku pada makanan siap di kantin-kantin dan asrama sekolah .
5.Frozen food dikemas cantik untuk menarik pembeli dan dari segi harga jauh lebih murah daripada makanan segar.Dan kelebihannya frozen food boleh disimpan lama .Maka disini sangat digalakan untuk berlakunya pembaziran makanan yang berlebihan.
Bagaimana Memilih Produk Frozen Food?
Mungkin, frozen food bisa jadi solusi bagi Anda yang tidak ingin terlalu sibuk dalam memasak. Tapi, jangan cepat puas hati dulu. Anda harus tahu apa saja kekurangan makanan ini.Meski tahan lama, produk pangan yang dibekukan tetap mempunya batas waktu simpan adau daya simpan. Jadi, pada jangka waktu tertentu produk masih bisa diterima, entah itu warna, rasa, tekstur, dan bentuknya.
Perkara ini dikenal dengan sebutan high quality life. Biasanya, bahan makanan yang mengandungi lemak tinggi akan berdaya simpan lebih pendek dibandingkan dengan yang berkadar lemak rendah.Jadi bagaimana menentukan pilihan frozen food yang baik? Saat memilih, Anda biasanya menemukan dua jenis frozen food yakni dalam kemasan dan di luar kemasan atau bentuk curah.
Harus Anda fahami, frozen food yang dikemas mempunyai banyak keuntungan dibandingkan curah. Meskipun harganya jauh lebih mahal, frozen food kemasan mempunyai kualiti yang lebih baik kerana proses penyimpanan produk tersebut dilindungi dari proses penguapan air pada bagian permukaan.
Sebaliknya, jika produk disimpan pada suhu beku tanpa kemasan atau pembungkus, akan menyebabkan terjadinya kerusakan yang disebabkan aktiviti oksidasi yang menurunkan nilai gizi produk yang dibekukan.
Maka itu, jika Anda ingin membeli produk curah, gunakan alat saat pengambilan, jangan bersentuhan langsung dengan tangan. Sesampainya dirumah, segera masukkan dalam freezer agar awet.
Hal lain yang perlu Anda cermati adalah sebaiknya tidak menggunakan dry ice saat dibawa pulang dan sebaiknya jangan beli kalau produk sudah terasa lembek.
Faktor penting lain dalam pembekuan adalah suhu penyimpanan dan fluktuasinya. Jika selama proses pembekuan suhu berubah-ubah, mutu produk makanan beku juga berubah. Misalnya, bahan makanan beku yang disimpan dalam freezer, kemudian dipindahkan ke dalam peti ais, akan mencair dan tidak awet lagi.
Idealnya, frozen food disimpan pada suhu buku -20°C. Di freezer 'layan diri', suhunya sekitar -10°C hingga -12°C. Kerana itu, Anda lakukan belanja produk frozen food paling akhir sebelum Anda menuju kaunter pembayaran. Begitu pulang, langsung masukkan ke dalam freezer.
Kenali Ragam Frozen Food:
Siap Santap.
Ada dua jenis frozen food, yakni ice krim dan sejenisnya.
Panggang Terlebih Dahulu. Adunan pizza, frozen sponge cake, apple pie, dan beberapa jenis croissant.
Harus Digoreng. Donat, aneka nugget, spicy ring, dan french fries.
Dikukus. Aneka dimsum kukus dan makanan sejenisnya.
Rebus. Aneka bakso, baik itu seafood, ayam, dan daging lembu..
Siram Dengan Air Hangat. Mix vegetables dan frozen fruit
Apa Keuntungan Produk Beku?
Perlu juga Anda ketahui.!, proses pembekuan akan menurunkan nilai gizi dibandingkan dengan bahan segarnya, terutama kandungan vitamin dan komponen-komponen lain yang sensitif terhadap proses pengolahan suatu bahan baku. Tapi ada hal yang menarik dari hasil penelitian yang dilaporkan dari Jepun.
Salah satu penelitiannya tentang kandungan vitamin C dari suatu jenis sayuran menunjukkan, kandungan vitamin C akibat proses pembekuan lebih tinggi dibandingkan dengan sayuran segarnya. Untuk cita rasa, dari hasil penelitian beberapa ahli panel yang terpilih menunjukkan, sangat sedikit konsumen dengan tepat mampu mengenali makanan olahan dari bahan segar atau bahan produk beku. Suatu hasil yang agak berbeda dengan dugaan selama ini, makanan dari produk beku memunyai cita rasa yang lebih rendah dari makanan yang disiapkan dari bahan segar.
Dengan demikian dapat disimpulkan, jenis dan cara penyiapan makanan tampaknya lebih mempunyai peranan besar dalam menentukan cita rasa suatu makanan… kalau pengolahan/penanganannya tepat maka kualiti produk beku akan baik.
Dalam dunia teknologi makanan,reezeburn yakni suatu perubahan citra rasa,perubahan warna, kehilangan zat gizi serta perubahan tekstur dari bahan pangan beku akan cepat terjadi jika bahan makanan disimpan pada suhu diatas minus 9 °C.
Untuk memperoleh hasil yang terbaik dari bahan pangan yang dibekukan, suhu penyimpanan harus dijaga agar konstan dan tidak boleh lebih tinggi dari minus 17 °C, serta harus diikuti dengan pengemasan yang baik atau memenuhi standart pengemasan untuk bahan makanan beku.
[1] .foodmartfiesta.wordpress.com
Courtesy foto to http://mulpix.com
No comments
Post a Comment