RECIPE KENGSOM IKAN MERAH ORIGINAL THAILAND

Beberapa hari lepas dapat kiriman resipi dari Ayah,Menantu Perempuan (Besan) Saya dari Negeri Kuala Terengganu katanya " Coba Bang Resipi ini, Coba Akak try buat,".😄😋 Terima Kasih, Tn Haji,InsyaAllah, dicoba nantik,", saya jawab.

FORTUNA LIFESTYLE.COM | Mungkin Anda tak perasan sebelum coba memasaknya, bahwasanya Resipi Kengsom yang berasal dari Thailand ini adalah sama atau hampir sama dengan resipi Masakan Asam Pedas Melayu/ Malaysia.Cuma ada perbedaan dari beberapa bahannya saja.

Bila tadi sebelum posting threads ini saya coba browsing di internet tentang Resipi Kengsom ini rupanya banyak resipinya menggunakan bahan utama adalah Ikan Siakap. Tetapi seperti kata Menantu perempuan saya yang datang kerumah saya, sebab saya ceritakan tentang saya dapat kiriman resipi ini dari Ayahnya dia berkata " Memang Pa' resipi Kengsom Ikan Merah ni sedang lagi viral, booming" katanya.

RECIPE KENGSOM IKAN MERAH ORIGINAL THAILAND

    READ MORE

Hidangan Pulut Ayam Menu Special Ala Danok Thailand
Sang Maestro Kopi dari Pontianak-Kalimantan

Ok, tanpa basa-basi lagi mari kita simak bahan dan cara memasak resipi

KENGSOM IKAN MERAH ini.

Bahan-Bahan Utama;

1 kg ikan merah fresh (boleh guna ikan lain)
Air Asam Jawa secukup rasa
1 biji Limau nipis – ambil jus sahaja
3/4 dari sebiji Nenas muda
Sayuran Kangkung secukupnya

Bahan yang akan dikisar/digiling/diblender

9 tangkai Cili Kering Keriting buang biji
3 tangkai Cili Merah buang biji juga
15 biji Cili Api Merah Menyala (Biasanya cili jenis ini import dari Vietnam)
1 inci Kunyit Hidup
1 inci Halia
3 biji Bawang Merah Holland
7ulas Bawang Putih
3 batang Serai
1 inci Belacan
1/4 dari sebiji Nenas muda
3 helai Daun Limau Purut.

   READ MORE

10 Tumbuh-Tumbuhan Dan Tanaman Rumah yang Cantik,Memiliki Aura & Energi Positif
Bagaimana Cockroach Farms Dapat Menjadikan Anda Jadi Jutawan

CARA MEMASAK ;

-Bahan-bahan yang telah di kisar tumis dgn sedikit minyak hingga naik bau
- Masukkan air biarkan mendidih.
- Masukkan hirisan Nenas.
- Tambahkan Air Asam Jawa .
- Masukkan Garam, Gula, Penyedap Rasa Jika perlu
- Seterusnya Masukkan Ikan dan Biar hingga masak.
-Kalau suka pedas bolehlah masukkan segengam Cili Siam Hijau,
Cili Siam Merah untuk hiasan dan tambah pedas.
- Akhir sekali, Masukkan Sayuran Kangkung dan Jus Perahan Limau nipis. Padamkan api dan sedia untuk dinikmati...

p/s: Kalau masak dalam kuantiti yang banyak, Kangkung bolehlah letak yang perlu untuk sekali makan... Sebab bila-bila lama kangkung dalam kuah dia akan terlebih layu kurang segar untuk di makan ulang.

Sekian..Selamat mencuba 😍!!

Kredit Photo by Google Image

No comments