Cara Menggunakan "Trust Deed" Atau Surat Ikatan Pemegang Amanah Kepada Ahli Waris[1]

 Cara Menggunakan "Trust Deed" Atau Surat Ikatan Pemegang Amanah Kepada Ahli Waris[1]
Kode Iklan Di Sini

Taktik atau sistem yang digunapakai itu adalah dengan membeli beberapa 'hectare' tanah pertanian getah atau kelapa sawit dari Tuan Tanah Kedawung(hehee..mana ada di Malaysia Tuan Tanah Kedawung)

Nota Editor :
Saya Coba Sharing dengan Pengunjung Dan Pembaca Setia Blog Sederhana Ini.Iaitu Tentang Trust Deed atau Surat Ikatan Pemegang Amanah untuk ‘pindahkan’ harta kepada nama anak-anak semasa kita masih hidup.

Saya berpendapat info seperti ini jarang sekali kita ambil tahu,sedangkan bila-bila masa sahaja ketentuan telah ditetapkan masa untuk kita kembali dijemput Allah SWT Terima kasih tuan Jusni Hashim/TanahKosong.com atas perkongsian,Idea dan Inspirasi yang saya rilis dari website majalahniaga.com/

                             Ilustrasi; Rumah Melayu di Kampung Baru KL.

Cara Menggunakan "Trust Deed" Atau Surat Ikatan Pemegang Amanah Kepada Ahli Waris[1]


Sebelum saya meneruskan topik
Trust Deed atau Surat Ikatan PemegangAmanah.Sebentar saya ajak Anda mengimbas kembali ke sekitar akhir tahun 70an hingga era 80an di Malaysia khusus tempat saya hijrah di negeri Selangor ini.Bagaimana situasi ketika zaman itu hartanah atau tanah-tanah kosong sangat mudah diperolehi untuk kita membina rumah seluas dan sebesar apa yang kita kehendaki.

Di Selangor misalnya khusus daerah daerah Gombak,Selayang Baru,Segambut,Sungai Buluh,Kuang dan lainya pada zaman itu banyak tanah-tanah kosong yang tidak diketahui tuannya atau yang dimiliki persendirian dan swasta telah diterokai oleh peneroka-peneroka bandar yang memang berpengalaman dalam perkara tanah setinggan ini.Mereka sebagian berasal dari negeri- negeri Pantai Timur dan sebelah Utara tanah air.Dan ada juga yang berasal dari Sumatera,Jawa,Bawean.(Boyan) yang sudah memiliki kad MyPR dan My Kad.

Dan akhirnya tanah-tanah yang diterokai tersebut,ada yang berjaya dimiliki dan diduduki bersama anak-anak cucu.dan tidak kurang juga yang tidak bernasib baik,kawasan setinggan mereka dilupuskan untuk dibagunkan perumahan baru.Diantara mereka ada yang dapat ganti rumah baru ditempat asal setinggan mereka itu.Ada yang 'melepas' tidak dapat penggantian rumah baru dengan pelbagai sebab.

Dan di akhir 80an,apabila tanah kosong untuk diterokai sebagai kawasan setinggan sudah berkurangan dan malah sudah tidak ada lagi.Ada yang disebabkan sikap tegas pihak berkuasa kerajaan tempatan/PBT untuk tidak membenarkan tanah-tanah kosong untuk diterokai lagi.

Maka taktik meneroka tanah setinggan bertukar kepada yang agak lebih selamat dan aman dari gangguan pihak berkuasa tempatan.Yang penting asalkan tidak mengaggu gugat kawasan tanah rezab melayu dan tanah rezab sungai.Maka para peneroka bandar dapat membina rumah dengan aman dan selesa.

Taktik atau sistem yang digunapakai itu adalah dengan membeli beberapa ekar tanah pertanian getah atau kelapa sawit dari Tuan Tanah Kedawung(hehee mana ada di Malaysia Tuan tanah Kedawung) lalu tanah tersebut di pecah-pecah atau di lot-lot kan mengikut sukatan keluasan rumah atau ada yang mengikut kehendak pembeli tanah yang akan dibangun dikawasan tersebut.Jika rumah lot banglo keluasan tanahnya agak luas.dan jika perumahan seluas rumah teres..ya seperti rumah teres lah.Jarang yang dibuat seperti perumahan flat atau bertingkat melebihi bangunan 3 tingkat.


So, setelah para peneroka bandar dapat membeli dan membangun rumah lot-lot dari geran bersama yang masih dimiliki tuan tanah kedawung tersebut.Dimana ianya masih bertaraf geran tanah-tanah pertanian yang belum lagi ditukar kepada geran perumahan waktu itu.Tetapi kerana ada rasa aman dan selesa tinggal dikawasan tersebut.Tanpa gangguan dari pihak PBT.Maka usaha untuk mendapatkan geran persendirian berlalu begitu saja.

Akhirnya masa berjalan juga mengikut alur waktunya,rutin kehidupan sebagai penduduk bandar dan luar bandar berjalan normal seperti biasa.Anak-anak yang mula saat tinggal dikawasan tersebut masih bayi atau sudah besekolah rendah.Justru kini sudah ada yang melanjutkan pelajaran ke menara gading.Ada yang sudah bekerja dan menyambung pelajaran ke 'oversea' Dan tak kurang juga anak-anak mereka sudah berumahtangga dan sang peneroka bandarpun kini sudah bergelar Atok,Nenek,TokWan,TokMa,Kakek,Nenek dan sebagainya mengikut tradisi asal-muasal negeri sang peneroka.

Nah,disebabkan ada yang bersikap ambil mudah @Tak Pa lah.Ataupun juga disebabkan ulah-perangai tuan tanah kedawung.Ada yang masih tinggal menetap
sampai tahun 2016 ini dengan masih berpegang kepada geran bersama dengan para peneroka/pemilik yang lain.

Sekirannya sang bapak pemilik asal ada atau pernah mencatatkan serta meng-gajetkan kepada nama-nama anak-anak tidaklah menjadi rumit.Cuma yang ada berlaku dan akan menjadi suatu kerja yang remehtemeh apabila sang bapak@ peneroka telah meninggal dan langsung tidak membuat catatan pewarisan kepada anak-anak.


Maka disinilah perlunya pengetahuan Anda sedikit ilmu atau info tentang
Trust Deed atau Surat Ikatan Pemeganag Amanah untuk ‘pindahkan’ harta kepada nama anak-anak semasa kita masih hidup..

Dan untuk info selanjutnya Anda baca disini #Cara Menggunakan "Trust Deed" Atau Surat Ikatan Pemegang Amanah Kepada Ahli Waris[2-Akhir]


Sengaja saya buat dua bahagian untuk tidak bosan Anda membacanya.Selamat Membaca.Semoga bermanfaat dan TerimaKasih.

Info Tambahan:
Dizaman Selangor dipimpin oleh Almarhum Menteri Besar Datuk Harun Idris,beliau banyak meluluskan tanah-tanah rezab Melayu kepada penduduk Melayu Untuk membina rumah disekitar Kuala Lumpur seperti Kampung Datuk Keramat,Kampung Pandan,Kampung Baharu.Kawasan Ampang, Kawasan Gombak,Segambut,Selayang Baru,Kawasan Kelang dan banyak lagi.Untuk menambah populasi bangsa Melayu dikawasan Kuala Lumpur dan Selangor.
Kode Iklan Di Sini
Admin
Fusce justo lacus, sagittis vel enim vitae, euismod adipiscing ligula. Maecenas cursus gravida quam a auctor. Etiam vestibulum nulla id diam consectetur condimentum.

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
  • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
  • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
  • To write a underline letter please use <u></u>.
  • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
  • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
    And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - http://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

Advertiser